2021-02-26 08:16:50• hírek • Bede Emőke

Kereskényi Gábor: A munkálatok az ütemtervnek megfelelően folytatódnak

A Helyi Tanács csütörtöki ülésének végén Kereskényi Gábor polgármester éles bírálatot fogalmazott meg azokkal szemben, akik Szatmárnémeti új központjának felújítását szeretnék elgáncsolni, és azokkal szemben is, akik téves információkat terjesztenek az ügy állásról.

Néhány nappal ezelőtt ugyanis futótűzként terjedt az online térben, hogy a Romániai Építészek Rendjének és a Romániai Építészek Szövetségének közbelépése nyomán le kell állítani a munkálatokat. Ezzel kapcsolatban a városvezető ismételten arra kérte az embereket, hogy csak hivatalos és megbízható forrásokból tájékozódjanak, és ne adjanak a „forrásokra” hivatkozó pletykákra.


„Ismét bebizonyosodott, hogy nem jó, ha csak és kizárólag a közösségi oldalakról vagy egyes, tömegmédiának nevezett termékekből tájékozódik az ember. Egy Európai Unió által finanszírozott projektről van szó, mely által szeretnénk visszaadni a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak ezt a zónát. Szeretnénk ezt az élettelen, olykor a városnapok és egyéb események helyszíneként szolgáló területet ismét megtölteni élettel és visszaadni a szatmáriaknak. […] A projektet már 2017-ben bemutattuk, az elkészült megvalósíthatósági tanulmányt és a beavatkozási munkálatokat jóváhagyó dokumentációt pedig 2018 júniusában hagyta jóvá a Helyi Tanács. Miután aláírtunk a finanszírozási szerződést és megkaptuk a műszaki tervet minden engedéllyel együtt, kiadtuk az építési parancsot, a munka pedig 2020 októberében el is indult. Nagyon érdekes, hogy épp most jelentek meg ezek a kétes személyek” – mondta a városvezető. Kereskényi egy végtelenül felelőtlen gesztusnak nevezte a folyamat hátterében munkálkodó személyek ténykedését, és emlékeztetett mindenkit arra is, hogy a beruházás engedélyei között bizony ott van a Romániai Építészek Rendjének pozitív véleményezése is.


„A munkálatok nem állnak le, folytatódnak az ütemtervnek megfelelően. Nyitottak vagyunk a párbeszédre, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy európai pénzeket veszítsünk el. Nem engedhetjük meg, hogy egyesek csúfot űzzenek 100 ezer szatmáriból, hisz a projektet a Helyi Tanács elfogadta és egyhangúlag szavazta meg” – szögezte le Kereskényi.



Zárszóként a városvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az építészek által közreadott tiltakozó levelet szignózók 99 százaléka nem is szatmári, így ők vélhetően csak fényképek alapján formáltak véleményt, tehát anélkül, hogy személyesen, a helyszínen is dokumentálódtak volna. Hangsúlyozta, a térnek változásra van szüksége, hiszen az elmúlt három évtizedben mindig parlagon hagyták, mi több, a terület jogi helyzetének tisztázása érdekében is csak a 2016-2020-as városvezetés tett konkrét lépéseket. „Tudjuk, kik állnak a dolog mögött, ennek ellenére mi megyünk tovább, hisz ezt várják el tőlünk a szatmáriak" - summázta Kereskényi.


Előzmények: A Romániai Építészek Rendje (OAR) és a Romániai Építészek Szövetsége (UAR) nemrégiben közös levélben fejezte ki tiltakozását, a Szatmárnémeti új központjának felújítása érdekében, tavaly októberben megindított munkálatok ellen. A szakmai szervezetek a beruházás leállítását kérték, arra hivatkozva, hogy bizonyítékokkal tudják alátámasztani,  az új központ a város történelmi építészeti műemléke, amely építészeti védettséget érdemelne. Ennek érdekében hajlandóak lennének a műemlékvédelemnél is közbenjárni, ám ehhez mielőbb le kellene állítani a már javában folyó munkálatokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: